Meny
Hem/Bygg och anläggning/Teleskoplastare validering anläggning (TYA-behörighet)

Teleskoplastare validering anläggning (TYA-behörighet)

Validering 1 dag

Du får de kunskaper och färdigheter som krävs att framföra maskinen säkert då man skall utföra jobb med detta nu allt mer vanligare maskinslag. En validering i teleskoplastare är viktigt eftersom det är en maskin som utvecklats till en multimaskin och används inom en rad olika områden. Förutom att den kan fungera som en hjullastare med förlängd räckvidd, så kan även typ av maskin vara runtomsvängande och på så sätt likna en mobilkran så en teleskoplastare utbildning är viktig.

Ger TYA – behörighet.

Boka nu

Teleskoplastare är en mångsidig maskin som har utvecklats till en ”multimaskin”. Förutom att fungera som en hjullastare med längre räckvidd, kan vissa modeller även svänga runtom och likna en mobilkran.

För att arbeta som förare av teleskoplastare krävs vanligtvis ett traktorkort eller B-körkort. För att kvalificera sig måste man vara minst 18 år och ha bevisade kunskaper. För att erhålla ett utbildningsintyg eller yrkesbevis med TYA-validering, måste man demonstrera teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter inom följande områden:

  • Arbetsmiljö och säkerhet
  • Teleskoplastare

Vi erbjuder en validering av Teleskoplastare som riktar sig till personer som för närvarande arbetar med denna maskin men saknar utbildningsintyg eller har inte uppnått de timmar som krävs för att uppgradera till ett yrkesbevis (minst 4000 timmar eller 30 månader). Vår validering följer TYA:s utbildningsplan och består av två delar: en teoretisk del och en praktisk del. Utbildningen varar i en dag.

Teoretisk del – Validering av Teleskoplastare:

Vi behandlar ämnen som arbetsmiljö och hur vår omgivning påverkar vårt arbete, inklusive faktorer som sömn, kost och arbetsställningar. Denna del avslutas med ett skriftligt prov. Vi går också igenom maskinkunskap och fokuserar särskilt på Teleskoplastaren och dess olika redskap. Säkerheten är en central aspekt och även denna del avslutas med ett skriftligt prov.

Praktisk del – Validering av Teleskoplastare:

Här får deltagarna visa sin kunskap i att hantera Teleskoplastaren genom olika praktiska övningar. Vi går även igenom hur man förbereder sig inför arbetsdagen genom genomgång och besiktning av maskinen. Deltagarna kommer att utföra olika arbetsmoment, exempelvis byta tillhörande redskap och förflytta föremål med hjälp av gafflar eller skopa.

Målet med valideringen är att kunna påvisa förmågan att hantera Teleskoplastaren på ett lagligt, säkert samt miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt. Vi strävar efter att ge deltagarna de nödvändiga kunskaperna för att kunna arbeta med Teleskoplastare på ett professionellt sätt inom branschen.